ДП "Львівське лісове господарство" 
   Про Лісгосп      .      Час тихого полювання

Час тихого полювання

 

Кінець літа – початок осені – це час збирання безцінного дару природи – грибів. Збирати гриби любить багато хто. Ніби, як і час на свіжому повітрі проводиш, і по лісу гуляєш, та ще й додому трофеї везеш.

Гриби - це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт.

Загальновживані гриби, білий гриб, підберезник, підосичник, маслюк, моховик, є цінним продуктом харчування. Недарма їх звуть у народі лісовими овочами, лісовим м’ясом, лісовим хлібом. І це не є перебільшенням. Як видно з хімічних досліджень, у грибах, міститься значна кількість азотних речовин, зокрема білків. До речі, у грибах їх значно більше, ніж в овочах

Однак, серед грибів є багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших.

Симптоми отруєння грибами з’являються від 30 хвилин до 24 год., з'являються раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, запаморочення, марення, розширення зіниць.

Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар. Насамперед треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді викликати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів.

І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцту, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб встановити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.

Профілактика отруєння грибами:

       1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.

       2. Добре вивчіть відмінності їстівних і отруйних грибів.

      3. Не купуйте на базарах суміші грибів з різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів.

       4. Будь яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

      5. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.


      23.09.2016р.                                                                                                                             Прес служба

                                                                                                                                       ДП "Львівський лісгосп"




 
  Ремонт Пк, розробка сайтів.