24.06.2019

13 червня 2019 року на порталі ZAXID.NET у відео публікації «У лісі поблизу Сихова рубають здорові буки», поставлено під сумнів законність проведення лісогосподарських заходів на території Винниківського лісництва.

З метою оцінки викладених у відеосюжеті фактів Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства спільно з науковцями Національного лісотехнічного університету України, провели комісійне обстеження вказаного насадження Винниківського лісництва на предмет вивчення правомірності призначення та проведення в ньому рубки переформування.

Матеріали результатів перевірки, які підтверджують законність проведення лісогосподарського заходу, додаються.

Поряд з тим, зазначаємо, що ДП «Львівський лісгосп» починаючи з 2016 року відмовився від проведення суцільних рубок, і переходить на застосування досвіду передових європейських країн (Швейцарії, Німеччини, Австрії), які ведуть лісове господарство на принципах наближеного до природи лісівництва. Підприємством застосовуються вибіркові системи рубок, які особливо актуальні в умовах високого рекреаційного навантаження лісів навколо м.Львова.

Рубки переформування, як лісогосподарський захід, проводяться практично у всіх європейських країнах, проте називаються по різному. Основна ідея, мета рубки переформування, це забезпечення постійного функціонування лісового середовища, поступове перетворення одновікових чистих деревостанів у різновікові мішані, багатоярусні насадження, сприяння забезпеченню природного поновлення корінних порід, підвищенню якісного стану лісів, стійких до хвороб та шкідників. Видалення окремих стиглих та перестійних дерев з великими кронами, у свою чергу сприяє збільшенню світлового живлення молодого природного поновлення, яке без сонця приречена на відмирання. При проведенні рубок, підприємством враховуються екологічні вимоги щодо залишення окремих цінних дерев «Оселищ», це деякі відмерлі та повалені дерева, дерева з дуплами й гніздами та інші.

Деревина отримана в результаті рубок переформування реалізовується на внутрішній ринок, для забезпечення потреб населення, податки від заготівлі та реалізації деревини сплачуються до місцевого та державного бюджетів.

Підприємство є відкрите до спілкування і співпраці з громадськістю та журналістами. Інформація, яка стосується діяльності розміщується та постійно оновлюється на сайті лісгоспу (http://lvivlg.com.ua/). На інтерактивній карті відмічені місця проведення рубок.

Прес-служба ДП «Львівський лісгосп»

Опубліковано у Новини. Додати до закладок постійне посилання.